Mozaïek verbroedert! terug naar overzicht

Sinds de open dag van wijkcentrum de Ypelaer op 24 juni zijn ze eraan bezig geweest: wijkbewoners, cliënten van GGZ Breburg en nieuwkomers. En nu staat-ie er dan. Een publiekstrekker eerste klas: de gemozaiekte vis in de entree. Mede dankzij Mooi zo Goed zo tot stand gekomen.

Ontdek wat je kunt en leuk vindt

Ellie Spooren is participatiecoach bij GGZ Breburg. In wijkcentra De Ypelaer heeft de GGZ een Creatief Atelier waar ook mensen vanuit de wijk met een WMO-indicatie mogen aansluiten. In dat atelier kan men zich onder het motto: weer ontdekken wat je kunt en leuk vindt, naar hartenlust uitleven op tal van creatieve activiteiten zoals onder meer schilderen, tekenen, boetseren en handvaardigheid. Onder leiding van Ellie: “We wilden eerst een benkske mozaïeken, maar Social Sofa had nog vissen en steentjes liggen, die kon ik tegen een zacht prijsje overnemen. Toen hebben we Mooi zo Goed zo aangeschreven met een sponsorverzoek. Dat lukte, Het Boekenschop was bereid om de vis te sponsoren en als dank hebben wij een boekje toegevoegd aan de staart!”

Meer gemeen dan je zou denken
Nadat Switsj gesloten werd, zit de dagbesteding van de GGZ in de Ypelaer: “Omdat de drempel voor een wijkgebouw veel lager is dan voor een GGZ-vestiging.” En dat bleek ook wel. Op de oproep om mee te komen plakken werd goed gereageerd en zo leerden ze elkaar goed kennen onder het plakken; de wijkbewoners, de cliënten en de nieuwkomers. Ellie: “We hebben het ontwerp ook zelf gemaakt. In de praktijk is het altijd gezellig rumoerig en wordt er flink gebabbeld. Belangrijk is dat onder het koffiedrinken en een sigaretje roken een mooi contact ontstaat of dat er perspectief komt op contact. Uiteindelijk blijken alle groepsleden meer overeenkomsten te hebben dan je zou verwachten. Normaliter duurt het namelijk heel lang voordat er contact ontstaat met onze cliënten.” Vroeger vonden de creatieve talenten van de GGZ vooral een uitlaatklep tijdens het Kwartiermakersfestival. Ellie: “Dat was gedurende een week per jaar maar zou het hele jaar door moeten. Dan is dit al een goede stap in die richting.” Zeker als de GGZ-cliёntèle lust krijgt om meer te doen met de verschillende activiteiten die de Ypelaer biedt. Inmiddels is er een tweede vis in de maak als een soort herinnering aan migratie: “Die gaat opnieuw gemozaïekt worden. En de nieuwe vis wordt ook kleurrijk als symbool van een kleurrijke wijk!”

Iets terugdoen voor de wijk
Ellie is blij met een instelling als Mooi zo Goed zo: “Ook nu weer leveren ze een bijdrage aan de leefbaarheid van de samenleving. Want op deze manier ontstond er een verbinding tussen wijkbewoners en cliënten. Daarnaast werd het wijkgebouw opgeleukt en zo doen we met z’n allen iets terug voor de wijk. Mozaïek verbroedert, dat zie je toch maar mooi aan dit resultaat!”

tekst: Betty Montulet. Fotografie: Hans Peters.

facebook reacties