Iedereen een kans in Dordrecht terug naar Dordrecht nieuws

Soms kom je op plekken die je verbazen. Waar je je in een andere wereld waant door alleen maar in gesprek te gaan met iemand. Zo liepen we laatst langs cadeauwinkel Mirakel, aan de Reeweg. Appie – een oud-vrijwilliger vanuit het jongerenwerk – zat voor de winkel. Hij gaf aan dat hij daar werkte, vanuit Stichting Allure. Maar wat is Allure eigenlijk precies?

Een kans voor kansarme jongeren
Mirakel is de winkel van Stichting Allure, die vijf jaar geleden is opgericht voor mensen met een beperking. “Ik heb zelf dertien jaar op de Hans Petrie (praktijkonderwijs) gewerkt  als stagebegeleider”, vertelt Joke van der Ven, de initiatiefnemer van Allure. “Veel leerlingen vallen tussen wal en schip als ze eenmaal van school komen. Ik heb zelf een gehandicapte zoon, en juist daardoor wil ik me inzetten voor de groep kansarme jongeren met een licht verstandelijke beperking. Deze groep heeft een dagritme nodig; een plek in de maatschappij waar zij hun vaardigheden kunnen benutten.”

Zoeken naar de juiste plek
“Ik zat op school, maar daar ging het eigenlijk niet zo goed”, vertelt Kai, deelnemer bij Allure. “Ik zat hierdoor heel lang thuis en CCE (Centrum voor Consultatie en Expertise) ging op zoek naar waar ik terecht zou kunnen. Na een lange zoektocht zijn we bij Allure uitgekomen.” Kai wordt altijd vrolijk als hij aan Allure denkt. “Yes, ik mag er weer heen, denk ik dan. Ik vind het heerlijk om mee te doen aan de activiteiten en mensen te leren kennen.”

Een restaurantje en dansles
Appie begint te vertellen: “Ik was op zoek naar een nieuwe dagbesteding. Via mijn tante ben ik toen bij Stichting Allure terecht gekomen. Ze gaf aan dat ze vrijwilligers zochten en dat het misschien iets voor mij zou kunnen zijn.” Appie vindt de groep heel leuk. De sfeer is goed en open. Appie: “We proberen iets te doen voor de maatschappij, dat vind ik erg prettig.” Joke benadrukt dat Appie vaak ook met ideeën komt, zoals laatst toen hij een idee opperde om in de ruimte boven de winkel een restaurantje te openen, waar mensen voor een laag bedrag een driegangenmenu kunnen eten. “Of we kunnen dansles geven aan kinderen die niet zoveel hebben. Daar is het boven groot genoeg voor. We moeten het alleen wel goed promoten, want veel mensen weten niet dat wij hier zitten en wat we doen.”

Uitjes
Kai is de grote evenementenorganisator bij Allure. “Ik vind het leuk om uitjes te organiseren. Binnenkort gaan we naar de Efteling en later dit jaar naar het Tikibad”, zegt Kai. “We werken dit gezamenlijk met elkaar uit”, zegt Joke. “Allure gaat mee, maar ook jongeren van de Hans Petrie-school en Yulius doen mee. Het zou leuk zijn als andere organisaties die zich inzetten voor mensen met een licht verstandelijke beperking ook aansluiten bij onze activiteiten”, aldus Joke.

Voor jezelf opkomen
Joke: “De kracht van Allure zit ‘m in een plan met interesses van de jongeren. We zetten in op waar ze goed in zijn en waar hun interesses liggen. Daardoor gaan onze jongeren goed vooruit. Je ziet op lange termijn de jongeren veranderen. Ze komen voor zichzelf op, heel mooi om te zien.” Appie geeft ook aan dat hij zich meer wil ontwikkelen als begeleider. “Ik zie hier wel een toekomst voor mezelf. Ik leer veel over hoe ik moet omgaan met onze deelnemers.” De grootse fout die bij deze doelgroep gemaakt wordt, is dat we te veel nadenken voor de jongeren en te veel van ze verwachten. De aanpak van Allure is bijzonder; ze doen ontzettend veel om jongeren een goede dag- en vrijetijdsbesteding te bieden.

Topvrijwilligers met passie voor de doelgroep
Joke: “We geven de juiste aandacht aan onze jongeren. We hebben een aantal begeleiders die ons hiermee vrijwillig helpen. In de toekomst hopen we betaalde banen te kunnen garanderen, want we werken al vijf jaar op vrijwillige basis. Onze vrijwilligers werken ontzettend hard met ontzettend veel passie. Ik vind dat ze wel recht hebben op een betaalde baan!”
Niemand hoeft thuis te blijven, we willen iedereen een kans geven!  Neem gerust contact op met Stichting Allure

Reeweg Oost 51
3312 CK Dordrecht
078-6456259
06-40822430
stichtingallureeu@hotmail.nl