Het is mooi dat het er is terug naar Dordrecht nieuws

Tijdens onze zoektocht naar bijzondere ontmoetingen en ontmoetingsplekken in het centrum van Dordrecht bezochten we het trefpunt Onze Buren, het project van Yulius. Onze Buren is een plek waar iedereen ertoe doet, waar mensen versterkt worden in hun eigen kracht en gestimuleerd worden zich in te zetten voor anderen. Maar waar je ook kan deelnemen aan diverse activiteiten. Monique Rombout, coördinator wijkgerichte zorg bij Yulius, ontvangt ons en vertelt enthousiast over het project Onze Buren.

“Ons pand, aan het Matena’spad, heeft een tweedehands kledingwinkel, een fietsenmaker en een kapper”, vertelt Monique. “Deze locatie heeft altijd een maatschappelijke functie gehad en is in het leven geroepen door Trivire. We willen ook dat het hiervoor gebruikt blijft worden. Het is fijn dat er een ontmoetingsplek is in de wijk. Het eerste bakkie koffie is gratis en daarna € 0,30.”
Monique: “We zijn ooit begonnen met drie vrijwilligers  en werken nu met zijn tienen aan dit project. Vrijwilligers zijn echt de kracht van Onze Buren. Ze willen allemaal blijven en vinden het fijn hier. Je mag gewoon heerlijk jezelf zijn om wie je bent. Wij staan altijd open voor nieuwe contacten om de buurt samen leuker te maken.”

Bij ons eten
Monique vervolgt: “Van maandag tot en met vrijdag zijn wij geopend voor iedereen die gezellig langs wil komen voor een kopje koffie of een praatje. Eens in de week maakt Gertjan een driegangenmenu, dan gaan we lekker eten met elkaar. Eten is belangrijk bij Onze Buren; het verbindt. We serveren een lekkere lunch, bieden maaltijden-to-go ­aan, op donderdag is er gratis soep en de klapper is op vrijdag: dan kun je snacken met René en Robert. Alle maaltijden worden verzorgd door onze vrijwilligers.”

Heerlijk koken
Twee jaar geleden kwam René bij Onze Buren. René: “Ik werk als kok, terwijl ik dat van huis uit niet ben. De passie is zeven jaar geleden begonnen en sindsdien kook en experimenteer ik graag met smaken en verschillende gerechten. Door het koken heb ik nu meer binding met de mensen die hier komen en bouw ik een relatie met ze op. Ze vinden mijn eten heerlijk! En waar krijg je nog een warme maaltijd met verse ingrediënten voor € 2?”

Met beide benen op de grond
“In september gaan we onze activiteiten uitbreiden naar ontmoetingsplaats de Eendracht van ContourdeTwern. Zo kunnen we meer ruimte bieden aan de vrijwilligers die activiteiten organiseren”, legt Monique uit. Een van die vrijwilligers is Elisabeth, die vier jaar geleden in de buurt kwam wonen. Na een lang ziekbed – ze was ernstig ziek – start zij deze maand met yoga in het Trefpunt. Elisabeth: “Ik vind het heerlijk om aan deze groep yogales te mogen geven. Ik leer de buurtbewoners dat ze goed moeten aarden, met beide benen op de grond moeten staan en bij zichzelf moeten blijven. Je ziet mensen echt ontspannen. Ik doe het nu twee jaar en de leerlingen blijven maar terugkomen. Dat is fantastisch om te zien. Ik ben erg blij met Onze Buren: op woensdag werk ik in het winkeltje en donderdag geef ik yogales.”

Dansen met Marjan
Ook Marjan is een actieve vrijwilligers. Marjan: “Ik verzorg de kleine klusjes in het Trefpunt: van koffie en tosti’s maken tot de verzorging van de bingo. Ik geef hier verderop in de straat ook jazzballet  aan de bewoners van Yulius, maar die locatie wordt binnenkort afgebroken. Mijn hoop is gevestigd op de Eendracht. Ik hoop dat ik daar in de toekomst mijn activiteit Dansen met Marjan mag geven.” Dus… als je zin hebt om mee te doen: Marjans kwaliteit is het bedenken van choreografieën op filmmuziek.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Onze Buren, elke werkdag geopend van 09.00 tot 16.00 uur.

Matena'spad 38
3311 ZL Dordrecht
078 61 48 987

facebook reacties