Paradijsvogels van Dordrecht terug naar overzicht

De wijk Staart Oost is sinds vorig jaar een pareltje in de wijk rijker. Vogelvereniging De Volière bezit een eigen clubgebouw. Dit betekent dat de vereniging sinds haar oprichting (1953) voor het eerst een eigen onderkomen heeft.

Elke eerste maandag van de maand kunnen de leden hier terecht voor de contactavond. Elke woensdag stellen zij het clubhuis open voor de wijk. Tussen 10.00 en 16.00 uur kun je er terecht voor koffie of thee, een praatje of het kopen van lokale producten, zoals aardappelen, groenten en fruit. In de middag is ook de jeugd meer dan welkom.

Van vogels tot kooien
Dirk van Noort, secretaris van de vogelvereniging, is de drijvende kracht van de vereniging en vertelt enthousiast over De Volière. Dirk: “Een volière is een ruime kooi waarin siervogels gehouden kunnen worden zonder de mogelijkheid tot ontsnappen. Afhankelijk van de te houden soorten kan een volière geheel uit fijnmazig gaas of glas in een houten frame gemaakt zijn (wanden en bovenkant), of van horizontaal traliewerk met klimmogelijkheid.” De vereniging behartigt de belangen van iedereen die thuis vogels kweekt of houdt. “De meeste leden kweken vogels. Deze vogels moeten geringd worden, en daarvoor komen ze bij ons. Maar er kloppen ook mensen bij ons aan die alleen maar een kooi nodig hebben. Bij ons kun je terecht voor alle vogels die in een volière passen. Wij onderscheiden vier categorieën: kanaries, tropische vogels, Europese cultuurvogels en verschillende soorten maten parkieten.”

Clubhuis
“Als vereniging bestaat we nu 65 jaar. We zijn erg blij met onze locatie in de Staart. Vorig jaar is dit gebouw neergezet en nu hebben we dus een eigen onderkomen. Het bevalt goed hier! De voorwaarde die vanuit de gemeente gesteld werd, is dat we ons clubhuis openstellen voor de buurt, dat het een maatschappelijke functie heeft. Elke woensdag zijn we nu open voort buurtbewoners, die hier samen kunnen komen. Als vogelvereniging is dat best wel uniek. Wij hopen dat buurtbewoners ons weten te vinden om hier iets te organiseren bijvoorbeeld een kaartclubje of koffie-inloop. We zijn daarvoor ook in gesprek met het buurtwerk van ContourdeTwern. We willen kijken wat we nog meer voor de buurt kunnen betekenen”, vertelt Dirk. De vogelvereniging hoopt op een vruchtbare samenwerking met partners en bewoners in de wijk, zodat er mooie initiatieven kunnen worden gerealiseerd.

Begin bij jezelf
Ondertussen schuift Hans aan. Hij wil ook graag vertellen over De Volière. Hans is een betrokken wijkbewoner die al jaren met plezier in Staart woont. Hans: “We vinden het een geweldig initiatief voor de wijk en zouden graag met behulp van al onze bewoners gebruikmaken van de locatie als een soort buurthuis. Ik verwacht hiervan veel gezelligheid, vriendschap en leuke evenementen.” Is die behoefte er dan wel, in de buurt? Hans: “Ja! De bewoners hebben alleen een duwtje in de rug nodig. We kunnen wel een centraal punt voor de wijkbewoners gebruiken hier.”

Matcht niet
De vraag die er nog ligt: hoe bereik je mensen? En zijn die mensen dan wel bereid om naar het clubhuis toe te komen? Hans: “We moeten elkaar zien te vinden en een koppeling maken naar elkaar toe om de Staart waardig te maken. Verder moeten we goed op de hoogte zijn wat iedereen doet en wat er leeft in de wijk.” Hans oppert een fantastisch initiatief om een Surinaamse vogeltjesmarkt te organiseren. Hans: “Wij zijn voor!”

De Volière is Staartwaardig en verdient extra aandacht. Bezoek gerust eens hun clubhuis en wie weten komen we tot mooie initiatieven.

Neem gerust eens contact op of kom eens langs:

Adj. H, P, Jaap Kosterstraat 5
3313 AM Dordrecht
Telefoon: 06 397 79 880