Bijzondere ontmoetingen terug naar overzicht

Sieglien Venloo is geen onbekende in het centrum van Dordrecht. “Ik ben al heel lang actief in de wijk; voor zowel kinderen, ouderen als mensen met een beperking. Ik coach jongeren die problemen hebben en adviseer mensen. Als er wat is, probeer ik te helpen. Lukt dat niet? Dan verwijs ik ze door.”

Eigen baas

Sieglien begon als vrijwilliger in het Praathuis, bij DWO. Sieglien: “Vijf jaar geleden hield mijn dienstverband bij DWO op vanwege een fusie. Ik had geluk dat ik mijn werkzaamheden voor het Praathuis mocht voorzetten als vrijwilliger. Bij het Praathuis heb ik een heel leuke tijd gehad en veel zelf mogen doen. Ik was eigenlijk eigen baas in een goedlopend wijkcentrum.”

Mini-Praathuis

Sieglien is niet meer verbonden aan DWO, maar ze organiseert nog steeds activiteiten, op allerlei locaties. “Ik doe dit samen met Marina en verschillende vrijwilligers, met alle liefde die we hebben. We organiseren kinderactiviteiten en zomeractiviteiten, zoals een dagje Blijdorp. Ook zit ik vaak in het mini-Praathuis, waar altijd de deur openstaat voor een praatje en een kop koffie. Kinderen kunnen hier ook binnenlopen om bijvoorbeeld te knutselen. Elke maandag eet ik met jongeren in het Praathuis. Iedereen die langskomt, mag aanschuiven”, vertelt Sieglien.

Eetcafé met bewoners

In het mini-Praathuis organiseerde Sieglien samen met MEE en Gemiva een diner voor bewoners, één tot twee keer per maand. Deze activiteit is inmiddels gestopt, maar het idee is nu om het diner te laten plaatsvinden in de Eendracht, op de Noordendijk. Deze locatie wordt gefaciliteerd door ContourdeTwern. Sieglien: “Er is nog steeds behoefte aan deze activiteit, dus ik zou het graag voortzetten. Eén van de deelnemers – die inmiddels helaas overleden is – heeft me gevraagd door te gaan met de activiteit. Voor haar wil ik dit graag doen, want we hadden goed contact. Ik mis haar erg.”

Positief in het leven

Positiviteit vindt Sieglien belangrijk. “We lachen wat af met z’n allen. Ik ken veel mensen in de wijk en ze weten precies wat ze aan me hebben. Wat ik zo leuk vind, is dat ik veel kinderen tegenkom die nu pubers of zelfs al volwassen zijn. Dan zeggen ze: juf, kent u mij nog? Ja hoor, ik ben altijd door blijven gaan met het werk in de wijk”, aldus Sieglien.

Ontmoetingsplekken

“Vroeger had je thema’s in het wijkcentrum. We besteedden aandacht aan verschillende feesten, vanuit verschillende culturen. Tegenwoordig is het moeilijk om een leuk evenement te organiseren, want dat kost gewoon veel geld.” Sieglien mist laagdrempelige locaties en samenwerkingen met partners in de wijk, want dan is het veel makkelijker om iets te organiseren. “Mensen vragen me weleens wanneer ik weer iets ga doen, maar daar kan ik dan geen antwoord op geven.” Toch zal Sieglien niet snel stilzitten. Ze betrekt bewoners bij initiatieven om feesten te organiseren, want dat vindt iedereen leuk.

Sieglin blijft zich inzetten voor de wijk om verbindingen en ontmoetingen te organiseren. Ze hoopt dat de buurt de Eendracht gaat waarderen. “Ik vind het heel fijn dat we zo’n grote ruimte krijgen om van alles te kunnen doen. Dank aan de gemeente en ContourdeTwern!”

Meer info?

Stacy Huijzers
Buurtwerker Noordflank ContourdeTwern
stacyhuijzers@contourdewern.nl

facebook reacties