Samen voor een betere wereld terug naar overzicht

Het doel van kringloopwinkel Nieuwe Hoop in Dordrecht? Op een goedkope manier een prettig leven kunnen hebben. Ferry, coördinator van de winkel: “Wij geven spullen een tweede kans die dan weer terecht komen bij mensen die het nodig hebben. Mensen die het niet breed hebben kunnen helpen, dát versta ik onder een betere samenleving.”

Samen voor de buurt

“Wij werken met verschillende mensen samen. Met Nieuwe Hoop zelf om mensen van daar een dagbesteding te kunnen bieden, maar ook met de voedselbank. Mensen die bij de voedselbank komen, krijgen een cadeaubon die ze bij ons in de winkel kunnen besteden. Samen met ContourdeTwern  participeren we voor het aankomende buurtfeest. Nieuwe Hoop faciliteert het feest met tafels, geluidsinstallatie en een barbecue”, aldus Ferry.

Sociaal karakter

Ferry: “De bewoners komen hier een bakkie doen. We proberen hier een sociaal karakter te creëren: iedereen is welkom. Sommige mensen komen hier elke dag om een beetje te kletsen. Zo komen mensen uit hun sociale isolement. Bij Nieuwe Hoop ontstaat dan ineens een plek waar mensen zitten te vergaderen over het buurtfeest. Ik zie regelmatig nieuwe vriendschappen ontstaan”

Koffiebar

De koffiebar is de centrale ontmoetingsplek voor de bewoners en vrijwilligers. “Ik ben hier meerdere malen geweest om rond te snuffelen en het leek mij leuk om wat te gaan doen”, vertelt de 70-jarige Peter, die sinds een maand gastheer van de Koffiehoek is. “Doordat ik veel aan huis gekluisterd zat vanwege mijn knie, wilde ik weer meer onder de mensen komen . Nu verzorg ik de koffie en thee en ben ik de praatpaal van de koffiebar. Ik heb weer structuur in mijn leven, een ritme. Dat is belangrijk voor me. Ik heb 40 jaar als touringcarchauffeur gewerkt en daar vertelden mensen ook hun levensverhaal een me. Dat zie ik nu terug bij Nieuwe Hoop; daar komen ook eenzame en alleenstaande mensen die hun verhaal kwijt willen. En zelf heb ik thuis nu ook weer wat te vertellen”, lacht Peter.

De buurvrouw

Bep (76) woont al dertig jaar in het land van Valk en is de buurvrouw die van het begin af aan betrokken is bij de kringloopwinkel. Bep: “Ik kom drie ochtenden in de week de kleding van de kringloopwinkel strijken. Het is gezellig hier. Ik kom hier voor een kopje koffie of een bakkie thee, want thuis ben ik ook maar zo alleen.” En hoe toevallig: Bep kent collega Peter al veertig jaar. Beps man was een vroegere collega van Peter. Nu komen ze elkaar weer tegen bij Nieuwe Hoop. Ondertussen schuift de volgende buurvrouw - Annie , 94 jaar - aan bij de koffiebar. “Ik kom hier af en toe even langs. Mijn hond Luna weet dat ze hier een lekker koekje krijgt. Iedereen is verliefd op Luna”, zegt Annie. Annie woont al vijftig jaar in de buurt en heeft contact met alle buren. “Alle mensen kennen mij en Luna."

Tweede kans

Attie is bij Nieuwe Hoop terecht gekomen door een vacature die ze zag hangen. Attie: “Ik heb jarenlang in de zorg gewerkt. Vanuit mijn uitkering moest ik op zoek naar een baan die mij structuur gaf. Ik werd bij Nieuwe Hoop aangenomen en gelijk had ik de rust die ik zocht. Ik hoef niet meer verder te solliciteren en zit hier volledig op mijn plek. De week is zo voorbij! Ik heb al veel nieuwe mensen leren kennen en met klanten die komen, heb ik echt een band opgebouwd. En ook belangrijk: je kunt hier zijn wie je bent.”

Mooi om te zien hoe deze mensen bij elkaar zijn gekomen en van elkaar kunnen leren. Fijn dat er ontmoetingsplekken zijn zoals Nieuwe Hoop!

facebook reacties