De kapstok en de haakjes terug naar overzicht

Onder de noemer ‘Beatrix Maatschappelijk Ondernemen’ werk ik al een tijdje samen met het Beatrix College. Leerlingen zetten zich vrijwillig in om de wereld een beetje mooier te maken en leren dat ze niet alleen op de wereld zijn. Kijk, dat zijn nou projecten waar ik dolgraag deel van uitmaak: mogelijk maken dat bewoners – jong én oud – elkaar helpen en ondertussen daar ook nog van leren. Win-win!

Ook na de vakantie weer aan de slag

Het hele jaar organiseren leerlingen ontmoetingsactiviteiten voor ouderen die minder vanzelfsprekend erop uit kunnen en contact opdoen of onderhouden. Vandaag ga ik het gehele jaar evalueren met twee docenten en drie leerlingen. De meiden willen eigenlijk niet evalueren; ze willen zich in de vakantie alvast voorbereiden op het volgende jaar. Want ook na de vakantie willen zij zich weer inzetten vanuit Beatrix Maatschappelijk Ondernemen.

Als een speer

De meiden bedachten een nieuw kookproject en een bezoekdienst voor ouderen uit de wijk. Vol verbazing kijken de docenten en ik elkaar aan. Deze meiden gaan als een speer en vertellen het met een energie en passie die je overdondert. Op gegeven moment onderbreek ik ze: “Wauw, wat bijzonder. Maar hebben jullie geen vakantie of zo?” De reactie? “Jawel, maar we willen in de vakantie alvast alle activiteiten rond hebben, omdat we voor een ander project geld willen inzamelen en naar Malawi gaan. Dat kunnen we niet tegelijkertijd, want dan wordt het te druk voor ons.”

Eerst het doel, dan de activiteiten

Toen ik die leeftijd had, was ik vooral bezig met voetballen en gamen. Ik onderbreek de dames en complimenteer ze, maar wil ze ook even terug laten komen tot de kern. “Dames, even rustig. Stel dat al die activiteiten allemaal onder ons ‘doel’ vallen, is het dan niet slimmer om eerst het doel helder te hebben en dan pas de activiteiten? Jullie hebben alles al uitgedacht, zonder goed stil te staan bij het doel en wat de ouderen daadwerkelijk willen.” Binnen een seconde krijg ik als antwoord: “O, dat we eigenlijk ons doel moeten zien als de kapstok en de activiteiten als de haakjes?”

Meiden van 14, hooguit 15 jaar, die hele bijzondere dingen gaan doen in hun leven. Dat kan bijna niet anders.

Blogs van Sjef

Sjef van der Klein is verkozen tot Sociaal Werker van het Jaar 2018. Op onze website houdt hij een blog bij. Iedere twee weken kun je hier een verhaal van hem lezen. Meer lezen van Sjef? Volg hem via Twitter en Facebook.

facebook reacties