Voor elkaar in het wijkcentrum terug naar overzicht

De Tilburgse wijkcentra bruisen als nooit tevoren. Er is steeds meer te doen voor en door wijkbewoners. Wist je dat je de ruimtes in het wijkcentrum ook kunt gebruiken zonder daarvoor te betalen? We vragen dan wel een tegenprestatie: dat je je inzet voor het wijkcentrum of de wijk. Denk aan bar- en buffetwerkzaamheden, het organiseren van activiteiten en het helpen van andere wijkbewoners, ook buiten het gebouw.

In Het Kruispunt in de Kleuren- en Kruidenbuurt wordt dit principe volop toegepast. “Bij alles wat we doen, gaan we uit van wederkerigheid”, vertellen sociaal werker Joy’s van Lieshout en centrumcoördinator Karin Willemsen. “Als iemand een ruimte bij ons wil huren, kijken we altijd wat ze dan ook voor een ander kunnen betekenen. Dat levert heel veel op.”

Gevraagd naar voorbeelden: “Het team van de Stadscamping zocht een mooie binnenruimte voor hun teambuildingsactiviteit. Die vonden ze bij ons, gratis maar niet voor niets. In ruil boden ze vier gezinnen uit de wijk een minivakantie op de camping aan. Zo konden zij toch vakantie vieren!”, zegt Joy’s enthousiast. Karin vult aan: “Een theaterclub zocht nog een geschikte plek om te repeteren, voor ze in het Jan van Besouw in Goirle zouden optreden. Onze theaterzaal leent zich daar uitstekend voor. Samen besloten we wijkbewoners uit te nodigen voor de try-out. Mensen die anders niet naar het theater gaan, konden nu gratis van een voorstelling genieten. Het was die avond hartstikke gezellig. En dat met gesloten beurzen!”

Een heerlijk stuk gebak

Bijzonder trots zijn Joy’s en Karin op Gerwin Nijenhuis (foto). Deze jonge wijkbewoner kan door omstandigheden nooit meer werken maar hij heeft wel een grote passie: koken en bakken. Karin: “Bij Het Kruispunt hebben we een mooie, grote keuken waar hij zijn ei helemaal kwijt kan. Iedere woensdagmiddag duikt hij de keuken in en schotelt hij wijkbewoners, die er speciaal voor naar het wijkcentrum komen, een heerlijk stuk gebak voor. Dat is toch fantastisch?!”

Iedereen die een passende ruimte zoekt en iets voor anderen wil betekenen, kan daarvoor terecht bij het wijkcentrum in zijn of haar buurt. “Het bespaart je geld maar het is vooral heel erg leuk om op deze manier te werken”, zeggen Joy’s en Karin. “Kom maar op met je idee, wij denken graag met je mee!”

Wist je dat...

  • ContourdeTwern in Tilburg 14 wijkcentra beheert? In Koningshaven doen we dit samen met bewoners.
  • deze centra in 2017 1.661.152 keer werden bezocht?
  • er naast de 114 beroepskrachten, ook 173 vrijwilligers actief zijn in het beheer?
  • bezoekers de wijkcentra met gemiddeld een 8 waarderen?
  • de wijkcentra steeds vaker open zijn, met name op vrijdagavond en in de weekenden?
  • we in de centra samenwerken met wijkraden en talloze andere organisaties?
facebook reacties