Tilburg Shelter City 2018 terug naar overzicht

De gemeente Tilburg is de komende maanden weer Shelter City. Dit betekent dat de stad onderdak biedt aan Madeeha, een mensenrechtenactivist die opkomt voor haar eigen rechten en die van anderen, en die daarbij in eigen land veel weerstand ondervindt.

.

Madeeha (1959) werkt sinds 1985 als journalist in Soedan. In 2007 richtte zij samen met anderen een organisatie op met als doel de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting in Soedan te bevorderen. Ook heeft Madeeha aan het hoofd van de politieke afdeling gestaan van de krant ‘Alayam’, waar ze zich voornamelijk richtte op economische rechten, sociale rechten, culturele rechten, vrouwenrechten en gendergerelateerd geweld in conflictgebieden.

De algemene politieke situatie in Soedan is onstabiel door de aanhoudende oorlogen in Darfur, Zuid-Kordofan en de Blauwe Nijl. Vanwege haar politieke oriëntatie en omdat ze een journalist is die pleit voor de vrijheid van meningsuiting, persvrijheid en vrouwenrechten in een uitdagende omgeving voor journalisten, wordt Madeeha geconfronteerd met veel onderdrukking en voortdurende beschuldigingen.

Gedurende haar verblijf in Tilburg, van half maart tot begin juni, zal Madeeha de gelegenheid hebben om een beetje tot rust te komen, mentaal bij te komen, haar netwerk te verbreden en ervaringen uit te wisselen met andere organisaties die soortgelijke doelstellingen hebben.

Contact Shelter City Tilburg:
Clasien Vermeer, ContourdeTwern
clasienvermeer@contourdetwern.nl
tel: 013 583 99 99 / 06 226 29 209

facebook reacties