'Verbinden is de rode draad' terug naar overzicht

De pas 26-jarige Sjef van der Klein is de landelijke ‘Sociaal Werker van het Jaar’ geworden. Zijn winst en de bijkomende aandacht wil hij vooral gebruiken om nieuwe projecten op te zetten en aandacht te vragen voor maatschappelijke opgaven en uitdagingen die hij in de Tilburgse wijken ziet. Hij is trots op zijn uitverkiezing: “Er komt nu van alles op me af maar ik doe het graag!”

Verbinden: dat is de rode draad door Sjefs werk. Dagelijks zoekt hij mensen, professionals en organisaties bij elkaar om ‘zijn’ stadsdeel Reeshof een stukje mooier te maken. Hij werkt daarom bijvoorbeeld samen met enkele zorgpartners, zoals praktijkverpleegkundige ouderenzorg Marieke Dooremalen, Gezondheidscentrum Reeshof en Huisartsenpraktijk Tuindorp. Sjef: “Om een concreet voorbeeld te noemen: Marieke kwam laatst een oudere vrouw tegen met een geheugen dat achteruit gaat maar die wel mee wil blijven doen in de wijk. Dan appt ze mij en gaan we samen op huisbezoek om haar te leren kennen. Ik heb mevrouw daarna meegenomen naar geheugenfitness en andere activiteiten in het wijkcentrum.” Bescheiden als hij is benadrukt de jonge sociaal werker dat alles van twee kanten komt: “De samenwerking tussen zorg en welzijn gaat steeds beter in de Reeshof en dat komt echt niet alleen door mijn toedoen.”

Trots

Sjef is er voor wijkbewoners van alle leeftijden. Vanuit zijn aanwezigheid in de wijken en buurten is hij dan ook bij veel mensen en initiatieven betrokken. “Ik heb het Buurtpunt in de Gesworen Hoek (waarin verschillende organisaties samenwerken) mogen opzetten, mag mooie activiteiten van wijkbewoners ondersteunen en kan bijdragen aan een sterker wijknetwerk. Daar ben ik erg trots op.”

Docent

Sjef is enthousiast en praat graag over zijn vak. Een dag in de week doet hij dat als docent bij ROC Tilburg, School voor Welzijn. Met zijn praktijkervaring probeert hij de volgende generatie warm te maken voor het vak. Want: “Het is zo mooi om met wijkbewoners en vrijwilligers samen te werken. Zo ontstaan er projecten en activiteiten die de wijken en buurten sterker maken. Dat is toch fantastisch?!”

Ambassadeur

Sjef nam het in de verkiezing op tegen collega’s uit Den Haag en Utrecht. Op 14 maart werd bekendgemaakt dat Sjef dé sociaal werker van 2018 is. Hij is nu een jaar lang ambassadeur van het vak en de branche en won enkele mooie prijzen, waaronder 1.000 euro om te besteden aan een project in de Reeshof.

Foto: Drawing Light by Camiel Donders.

Contactgegevens

Contact Sjef van der Klein
Telefoonnummer 013 572 83 83
E-mailadres sjefvanderklein@contourdetwern.nl
facebook reacties