Actie ‘Durf te vragen’ terug naar overzicht

Op 19 oktober ging dorpsondersteuner Tanja Pieters samen met buurtondersteuners Ronny Krah en Sandra Hitzert de markt op in het kader van de actie ‘Durf te vragen’. Dit is een ludieke manier om onder de aandacht te brengen dat we voor elkaar moeten zorgen , maar ook bij de buurtondersteuners aan kunnen kloppen voor ondersteuning. Hierdoor wordt de sociale cohesie versterkt en maken we van Hilvarenbeek een fijn dorp om in te wonen. In de praktijk bleek dat het initiatief in de smaak viel.

Aan de actie ‘Durf te vragen’ wordt op allerlei manieren bekendheid gegeven. Wellicht heeft u er een poster van in het dorp zien hangen of het op Facebook voorbij zien komen. “Door een dergelijke actie te organiseren, stap je eerder over de drempel heen. Dan heb je een opening, een excuus”, vindt Sandra. “Ik heb een cadeautje voor u”, zo sprak ze mensen aan. “Het is een pillendoosje met pillen (snoepjes) erin. Als de kuur op is, durft u alles te vragen.” Ronny verwacht dat dit een slogan wordt die straks door het hele dorp gaat. “Een mevrouw die ik op de markt tegenkwam, was ziek. Zij en haar man kregen vroeger huishoudelijke ondersteuning, terwijl ze nu alles zelf moet regelen. ‘Ik zou zelf ook willen helpen, maar ben aan huis gebonden’”, vertelde deze mevrouw mij. Nu heb je nog de oudere generatie die het samen op wil lossen. Ik merk echter dat jongere mensen overdag aan het werk zijn. Mensen gaan zichzelf begrenzen, ervaart Ronny, die net als Sandra herkend werd als buurtondersteuner. Ze sprak meer jongeren aan vanuit het idee dat zij anderen om hulp vragen al snel ‘truttig’ vinden en bij ouderen leeft het meer.

Leer te vragen

Dit onderwerp verdient volgens Tanja ieder jaar de aandacht en al denkende kwam ze op het idee van deze actie. “We hebben nu zo’n 100 mensen bereikt. Met ludieke acties heb je nu eenmaal dat je er niet iedereen op attent kunt maken. Bij de mensen die we hebben aangesproken, landde het idee goed en konden we ons doel goed overbrengen. De meesten reageerden immers positief”, merkte ze. Het voordeel van de markt als locatie is dat dit een open ruimte is. Er is iets meer vrijheid, waardoor de buurtondersteuners mensen makkelijker konden aanhouden. “Een meneer in een scootmobiel gaf aan iets echt wel te durven vragen als het hem niet zint. ‘Als ik op de onderste of bovenste plank in de Jumbo iets moet hebben, wat ik zelf niet aankan, dan vraag ik dat gewoon. Iets wat ik 15 jaar geleden niet gedaan zou hebben. Maar als je het zelf niet meer kunt, dan leer je het wel’”, zei hij. En op de vraag van een andere voorbijganger: ‘Wat als ik nu al alles durf te vragen?’, antwoordde Sandra lachend: “Dan heb je altijd nog lekkere snoepjes, maar wel goed de bijsluiter lezen.” Iemand liet haar zelfs weten ‘te gaan kijken of ze al werken’.

Geduld

Tanja geeft aan dat de kracht zit in het herhalen. “Op Facebook plaats ik steeds voorbeelden van ‘Durf te vragen’ en het aantal posters in het dorp wordt nog uitgebreid”, legt ze uit. “Aan de andere kant gaat het niet om deze actie, maar meer om mensen er bewust van te laten worden, dat ze meer op elkaar moeten gaan letten. Het begrip ‘buurtondersteuner’ begint al wel bekend te worden. Zoiets is een mindset en heeft een lange adem nodig”, weet ze. Het deed Tanja in ieder geval deugd van iemand te horen dat ze door het pillendoosje te hebben gekregen, eens bij haar achterbuurvrouw langsgaat. De dorpsondersteuner en de buurtondersteuners zijn het erover eens dat deze actie gerust nog eens herhaald kan worden. Dit brengt Tanja meteen op het idee om zo vlak voor kerst nog eens de straat op te gaan. (Tekst: Mariël Hoefkens, bron foto’s: Jan Scherders Photography)

facebook reacties