Het verhaal van Will terug naar overzicht

Will Bruchhans is dertig jaar, werkt full time als jurist bij Rijkswaterstaat en heeft een rijk sociaal leven met zijn vriendin, vrienden en familie. Eens in de twee weken doet hij vrijwilligerswerk voor de OPSTAPbus: “Als mijn vriendin op zaterdag naar een festival gaat, ga ik een dag op pad met ouderen.”

“Zo’n vijf jaar geleden ontmoette ik iemand van ContourdeTwern bij een voorbereidende clinic van de Tilburg Ten Miles. Het gesprek ging al snel over vrijwilligerswerk. Ik besteedde er verder niet echt aandacht aan, totdat mijn oma stierf en mijn opa alleen achterbleef. Ik zag van dichtbij wat eenzaamheid met je doet. Familieleden probeerden zo veel mogelijk langs te komen maar hebben het allemaal druk.”

Flexibel

Een half jaar na het overlijden van zijn oma, ging Will op de website van ContourdeTwern op zoek naar vrijwilligersvacatures. “Mijn blik viel op een vacature voor begeleider van de OPSTAPbus, die mij meteen aansprak omdat het over eenzame ouderen ging. Dat ik zelf kon aangeven wanneer ik kan werken, trok me uiteindelijk over de streep. Die flexibiliteit was een voorwaarde.”

Hij stuurde een sollicitatiebrief en na een goed gesprek ging hij aan de slag. Will: “Een begeleider regelt alles behalve het rijden: administratie, zorgen dat iedereen betaalt, mensen helpen met in- en uitstappen en natuurlijk een praatje maken tijdens het uitje. Zo maakten we een keer met achttien mensen een rondvaart over de Linge. Je haalt iedereen op, rijdt naar de locatie en daar staan koffie, thee en taart klaar. Vervolgens stap je op de boot en zit je een paar uur met je hoofd in de zon op het dek. Samen met de mensen. Ideaal toch?”

Plannen

“Ik zal niet ontkennen dat ik soms een volle agenda heb. Naast mijn sociale leven sport ik graag. Dat zijn weliswaar sporten die je qua tijd zelf in kunt plannen, zoals fietsen, hardlopen en skiles. Ik pak soms mijn agenda erbij om te plannen. En natuurlijk moet je er soms dingen voor laten. Maar daar kies je voor. Als het niet meer te combineren is ga ik wel keuzes maken maar daar ben ik nog niet mee bezig. Er is niemand die zegt dat ik per se vijf of zes keer per maand bij de OPSTAPbus moet werken. Er is dus weinig druk en dat is fijn.”

Bovendien geeft het Will juist voldoening en nieuwe energie als hij ziet dat iemand een leuke dag heeft gehad. “Als je dan ook nog een knuffel krijgt aan het einde van de dag, kan je dag niet meer stuk. Ik zie het dan ook niet als extra belasting maar als verrijking.”

facebook reacties