Formuliereninloop 'steunt-je' terug naar overzicht

Bij Juvans in Hilvarenbeek draaiden de inloopspreekuren op de maandagochtend al langer met succes. Zodoende ontstond het idee voor een extra inlooppunt, waarbij als tweede locatie voor ContourdeTwern is gekozen. Voor inwoners is het namelijk erg prettig als er ook een laagdrempelig punt is waar ze gemakkelijk even binnen kunnen lopen, in het centrum van het dorp. De formulieren-inloop aan het Vrijthof ging op 4 april van start. Hopelijk vinden Bekenaren ook snel hun weg naar déze locatie.

Formuliereninloop bij ContourdeTwern

Dorpsondersteuner Tanja Pieters ging om de tafel zitten met Petra van der Meijs, budgetcoach bij Leystromen. “Al snel werd duidelijk dat de vestiging van ContourdeTwern een geschikt punt is voor de formulieren-inloop. Deze locatie bestond immers al en mensen weten de weg erheen al goed te vinden. Bovendien is het bord bij de ingang vanaf de Vrijhof al goed te zien”, zegt Petra, die samen met Els Ingham het inloopspreekuur bemant.

Els is al langere tijd vrijwilligster bij ContourdeTwern. “Het idee achter de inloop is dat inwoners bij ons op een laagdrempelige manier hun vragen kunnen stellen, waarvoor ze bijvoorbeeld ook bij een buurtondersteuner terecht kunnen. Het kan over van alles gaan, zoals formulieren die mensen in de brievenbus krijgen waar ze niets van begrijpen. Maar ook vragen over wonen, zorg en welzijn”, licht Els toe.

In de bres
Het mag heel breed zijn; als zij een vraag niet kunnen beantwoorden, verwijzen ze door. “Wij stellen geen lastige vragen, hoeven niet alles te weten en plakken geen stickertje op iemand”, verzekert Petra. “Sommigen vinden het lastig om hun post open te maken. Dan zijn ze bij ons aan het juiste adres, mits het niet om belastingvragen gaat, want daarvoor moeten ze bij de belastingdienst of de KBO zijn.” Maar de dames hebben wel verstand van onder andere het invullen van een individuele inkomenstoeslag, het maken van een afspraak bij de gemeente of een telefoontje voeren met de belastingdienst. Zij weten precies wat je dan kunt verwachten en brengen alles terug naar begrijpelijke taal.

Zelfs wanneer u uw financiën alsmaar niet op orde krijgt, kunnen Petra en Els u op weg helpen. “Wij hebben een geheimhoudplicht. Je moet toch alles op tafel kunnen leggen. Er zullen altijd wel mensen blijven die moeite hebben met dit soort administratieve zaken. Denk aan ouderen die geen computer of familieleden hebben die hierin iets voor hen kunnen betekenen. Overigens zijn wij vreemden voor hen, aan wie je makkelijker je financiële situatie blootlegt”, denkt Els. Eveneens anderstaligen zijn welkom. Zij moeten bij een bezoek aan de formulieren-inloop wel iemand meebrengen die de Nederlandse taal beheerst. Juvans kan bemiddelen bij het zoeken naar een tolk.

Meer openheid
Tot nu toe heeft het tweetal nog maar twee bezoekers op het spreekuur gehad, die ze overigens tot op zekere hoogte wel konden helpen. “Het formulier van Leystromen hadden zij goed ingevuld, maar de bijlagen ontbraken. Hiervoor zijn ze naderhand nog terug gekomen. Onze insteek is om mensen in eerste instantie wegwijs te maken, zodat ze het op een gegeven moment zelf kunnen”, vertelt Petra. Vanuit haar functie als budgetcoach merkt ze dat er nog steeds een taboe rust op dit soort hulpvragen, maar door samen met Els de inloop te draaien, hoopt ze dat dat er een keer van af gaat. “Het is de bedoeling dat inwoners eerder hun vraag stellen en niet wachten tot het te laat is”, benadrukt ze.

Els vulde eerder bij Juvans al formulieren in voor anderen. “Als budgetcoach kwam ik bij iemand thuis en vanwege mijn ervaring werd ik gevraagd om de formulieren-inloop bij ContourdeTwern mee op te zetten. Dat leek me wel wat. Als er behoefte aan is, kijk ik samen met een hulpvrager naar wat de inkomsten en uitgaven zijn en hoe hij extra geld over kan houden. Ik probeer inzicht in het uitgavenpatroon te geven wanneer er meer uitgaat dan binnenkomt”, legt ze uit. Mensen hoeven zich absoluut niet te schamen om bij Petra en Els binnen te lopen. Iedere dinsdag van 9:00 tot 10:00 uur staan de koffie en de thee klaar en ze kijken wat ze voor u kunnen doen. Een indicatie is niet nodig. De inloop bij Juvans is elke maandag van 9:00 tot 10:00 uur bij het Starrebos, aan de Schoolstraat. 

facebook reacties